Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende cursussen.

Heeft u een vraag over welke cursus u kunt gaan lopen of heeft u inhoudelijke vragen over de cursus waarin u bent ingedeeld, neem dan contact op met Anja Bajema: anjab@kcdebatouwe.nl of via: 06-24250352 (na 13:00 uur).

Als u al lid bent van onze vereniging kunt u zich hieronder meteen inschrijven voor een passende cursus.

Puppy instap cursus

Deze cursus is bedoeld voor een ieder die bij aanvang van de cursus nog geen pup heeft, of als de pup nog niet oud genoeg is om te starten.

Bij deze cursus kun je het hele jaar instromen, de leeftijd is tot 6 mnd.

De opbouw is hetzelfde als de puppy cursus, het werken aan een goede socialisatie en een positieve vertrouwensband samen met u pup.

We geven de pup de tijd om te wennen, oefeningen leren we op een positieve manier aan, verder het stimuleren van de motoriek, speloefeningen, theorie en we gaan natuurlijk in op u vragen.

 

Puppycursus.

Deze cursus is bedoeld voor pups vanaf de leeftijd van 8 weken. Het doel van de cursus is dat de eigenaar (geleider) op een positieve manier bezig is met de pup.

De groepsgrootte is maximaal 6 pups, zodat we voldoende aandacht kunnen besteden aan alle begeleiders en pups.

In de 1e socialisatie periode (3 – 12 weken) en de 2e socialisatieperiode, ook wel angstfase genoemd (12 weken – 6 maanden), is het heel belangrijk dat pups positieve indrukken opdoen. Alles wat ze in deze periode opdoen en leren is voor hun verdere leven. Verder leert de pup sociale omgangsnormen.

Tijdens deze cursus begeleiden we de eigenaren (geleiders) bij alle facetten rondom het hebben en opvoeden van de pup. De eigenaar leert meer inzicht te krijgen in het leergedrag van de pup.

We hopen dat u als geleider van de pup aan het einde van deze cursus een leuke sociale jonge hond in huis heeft en dat u samen een goede vertrouwensband gaat opbouwen.

De eerste les komt u zonder hond. In deze les maakt u kennis met de instructeur. Het doel van deze cursus wordt aan de hand van een presentatie door de instructeur nogmaals uitgelegd. We gaan in op onderwerpen ‘hoe leert een pup, welke levensfasen doorloopt een hond, welk ongewenst gedrag kunt u tegenkomen, zindelijkheidstraining, benchtraining, vachtverzorging, veiligheid, voorkomen van (mentale) overbelasting van de pup, overprikkeling, wisselen gebit, veilig speelgoed etc.’ Ook wordt verteld wat u meeneemt naar de training, wat de spelregels zijn op- en om het trainingsveld en checken we het entingsboekje. Informatie over de verplichte entingen vindt u op onze website. Tevens gaan we ook in op vragen en situaties uit de praktijk waar u wellicht nu al tegenaan loopt.

Wat behandelen we allemaal tijdens deze cursus?

Basisoefeningen die deel uitmaken van de hondenopvoeding. Dit omvat onder andere het aanleren van het trainingswoord ook wel ‘clickwoord’ genoemd, de zit, af en staan-oefening en het netjes meelopen aan de lijn. Verder het (terug)komen, samen spelen met de baas etc.

B.E.G. cursus

Deze cursus staat voor beginnende elementaire gehoorzaamheid en heeft dezelfde opbouw als de puppy cursus. Deze cursus is toegankelijk voor honden vanaf 6 mnd.

Hier komen vaak honden in die bv later bij u zijn gekomen door herplaatsing (uit het asiel of het buitenland). Het kan ook zijn dat u eerst ergens anders training heeft gevolgd, of dat u nog niet eerder met de hond heeft kunnen trainen.

In deze groep zitten maximaal 6 cursisten

Samen met de instructeur kijkt u dan daarna welke vervolg-cursus het beste bij u past.

Gehoorzame hond / Puber-cursus

De cursus ‘gehoorzame hond’ is een vervolg op de puppycursus en de cursus ‘basis elementaire gehoorzaamheid’ en is bestemd voor honden vanaf 5 maanden. De cursus is tevens toegankelijk voor oudere honden, herplaatsingshonden en honden uit het buitenland. Het is een leerzame cursus voor zowel hond als begeleider.

Het doel van deze cursus.
De lessen in deze cursus zijn gericht op het opvoeden van de hond. Het doel is de hond op een positieve manier op te voeden tot een leuke sociale vriend in het gezin en in de maatschappij. Dit doen we door zoveel mogelijk negatief gedrag te negeren en positief gedrag te belonen. Tijdens de levensfase van jonge honden tot ongeveer 2 jaar kunnen we te maken krijgen met verschillende gedragsuitingen, waaronder soms ongewenst gedrag. Het lijkt dat de hond ineens slechter gaat luisteren. Dit uit zich onder andere in meer trekken aan de lijn, niet komen wanneer hij wordt geroepen etc. Wat hij tijdens de puppytraining heeft geleerd lijkt soms ineens te  zijn verdwenen: Hij zit in de pubertijd.

Tijdens de theorieles en de praktijklessen zullen we o.a. dit soort zaken behandelen en hoe u er het beste mee om kunt gaan. Alles wat met de pubertijd te maken heeft zullen we zoveel mogelijk aan bod laten komen. De groepsgrootte is ook nu weer niet groter dan zes combinaties, zodat we aan elke geleider en hond voldoende aandacht kunnen geven.

Deze cursus bestaat uit een theorieavond opvoeding/trainingsoefeningen. Tijdens de theorieavond behandelen we onderwerpen zoals ‘hoe leert uw hond, wat zijn de levensfasen van de hond en hoe gaan we om met het (ongewenste) gedrag tijdens de puberteit’. De cursus wordt afgesloten met een certificaat. In overleg met uw instructeur wordt gekeken of u kunt doorstromen naar de vervolgcursus waar trainen met de hond meer centraal staat en kunt u met u hond meedoen aan een examen.

 

E.G. cursus

E.G staat voor elementaire gehoorzaamheid, deze cursus is een vervolg van alles wat u hiervoor heeft geleerd .Deze cursus is bedoeld voor cursisten die het leuk vinden om hun hond meer te leren, zich nog meer willen verdiepen hoe de hond leert, over voldoende tijd en geduld beschikken om ook thuis met de hond te trainen.

Deze cursus is meer gericht op het trainen en er word ook meer verwacht.

Oefeningen die behandeld worden, zijn: o.a. volgen, blijf oefening, gebit tonen, apporteren. Maar ook spel en hersenwerk en een leuk parcours kunnen tijdens deze cursus voorkomen. deze cursus wordt afgesloten met een examen.

We hopen dat u na deze cursus een hond krijgt, die graag voor en samen met u wil werken en dat we u kunnen motiveren om weer een stapje hogerop te gaan.

V.E.G. cursus

Voortgezette elementaire gehoorzaamheid. De combinatie`s die hier in terechtkomen zijn al bezig met hoger onderwijs. De oefeningen worden moeilijker en gaan vaak onaangelijnd. De band tussen baas en hond moet hier dus al vrij stevig zijn.

Pre-Obedience

Deze cursus is een voorbereiding op de FCI-Obedience en het vervolg op de V.E.G. cursus.
De meeste oefeningen zijn voortzettingen van het geleerde in de V.E.G.
Afstanden worden groter en er wordt meer accuratesse vereist.

FCI-Obedience Beginners

Doel is het bereiken van een grote bereidheid van de hond om commando’s op te volgen. Nieuwe oefeningen zijn “rond een pion sturen” en “posities op afstand” . Het terug plaats (riem) sturen wordt voortgezet naar “vak “ sturen. De oefeningen worden uitgevoerd met niet-aangelijnde honden. Voortzetting van de cursus Pre-Obedience.

FCI-Obedience klasse 1

Doel is het bereiken van een grote bereidheid van de hond om commando’s op te volgen, zelfs op afstand van de baas. Er is nog wel aandacht voor opvoeding, maar de nadruk ligt toch vooral op hondensport.
Voortzetting van de FCI-Obedience Beginners cursus

FCI-Obedience klasse 2

Deze cursus is het vervolg op de FCI-Obedience klasse 1 cursus. De moeilijkheids graad van de oefeningen ligt weer een stapje hoger.

Behendigheid starters

Deze tak van hondensport is de laatste jaren erg populair geworden. Bij onze K.C. gaat een steeds groeiend aantal leden deze cursus volgen. Het is een onderdeel wat echter niet onderschat moet worden. Het lijkt heel simpel om je hond een aantal hindernissen te laten springen en ergens overheen te laten lopen. In de praktijk blijkt dit echt niet zo eenvoudig.

Om aan deze cursus mee te kunnen doen moet de hond minimaal 18 maanden zijn (vanaf 12 mnd in overleg). Tevens moet er een redelijk goed appèl op de hond zitten, zodat er goed los met de hond gewerkt kan worden.
De combinatie moet minimaal E.G. geslaagd zijn.

 Voor grote, erg zware honden is de kans op blessures bij veel springen groot. Ook bij honden met een lange rug, in combinatie met korte pootjes is de kans op blessures (met name het oplopen van een hernia) aanwezig. Wilt u met dergelijke honden meedoen, dan doet u dit op eigen risico.

Behendigheid Gevorderden

Deze tak van hondensport is de laatste jaren erg populair geworden. Bij onze K.C. gaat een steeds groeiend aantal leden deze cursus volgen. Het is een onderdeel wat echter niet onderschat moet worden. Het lijkt heel simpel om je hond een aantal hindernissen te laten springen en ergens overheen te laten lopen. In de praktijk blijkt dit echt niet zo eenvoudig.

Om aan deze cursus mee te kunnen doen moet de hond minimaal 18 maanden zijn (vanaf 12 mnd in overleg). Tevens moet er een redelijk goed appèl op de hond zitten, zodat er goed los met de hond gewerkt kan worden.
De combinatie moet E.G. geslaagd zijn. 

Voor grote, erg zware honden is de kans op blessures bij veel springen groot. Ook bij honden met een lange rug, in combinatie met korte pootjes is de kans op blessures (met name het oplopen van een hernia) aanwezig. Wilt u met dergelijke honden meedoen, dan doet u dit op eigen risico.

 

Spelend wijzer

Deze groep bestaat uit cursisten, die een al wat oudere hond hebben en daarnaast uit cursisten, die vrijwel het gehele cursusaanbod bij ons al doorlopen hebben.
Doel van deze cursus is op een leuke wijze met je hond aan de slag! Verschillende commando’s gehoorzaamheid komen aan bod, maar er is ook veel ruimte voor spel!

NIEUWE CURSUS: KIND EN HOND

Niets is leuker dan dat uw kind en hond de beste maatjes zijn. Heerlijk samen zoek- balspelletjes doen, of gewoon gezellig samen zijn. Maar kan dit ook? Ja hoor dat kan zeker.
Binnenkort starten wij een cursus kind en hond, waarin uw kind op een verantwoorde en veilige manier leert om te gaan met de hond. Het doel van deze cursus is dat zowel het kind als de hond respect voor elkaar krijgen en dat uw kind de lichaamstaal van de hond leert te herkennen en begrijpen.

Deze cursus is geschikt voor kinderen vanaf 7 t/m 12 jaar. Tijdens deze cursus leert uw kind de omgangsregels tussen kind en hond. Wat kan wel of wat kan beslist niet. Ook wordt er aandacht besteed aan het leren herkennen van het gedrag van uw hond en andere honden. Er wordt aandacht besteed aan het aanleren van de basiscommando’s en leuke geschikte spelletjes voor kind en hond. Kortom een leuke leerzame cursus met veel gevarieerde oefeningen en waar plezier voorop staat.

De cursus kind en hond bestaat uit 5 lessen van 45 minuten voor slechts € 25,- . Omdat wij met kleine groepen werken en er twee instructeurs aanwezig zullen zijn, is er voldoende aandacht voor eventuele vragen en begeleiding. Na afloop van de cursus ontvangt elke deelnemer een certificaat. De eerste les is op woensdag 11 december van 19:00 – 19:45 uur. De bedoeling is dat slechts een kind per hond meeloopt. Wisselen van kind (broertje of zusje) is helaas niet mogelijk. Om deel te mogen nemen aan deze cursus moet de hond wel sociaal zijn naar mensen en andere honden.

Enthousiast geworden? Schrijf u dan snel in er zijn slechts enkele plekken beschikbaar. U kunt zich inschrijven via de website. Na inschrijving ontvangt u een informatieboekje van ons.

Nog niet helemaal zeker of wilt u misschien nog iets weten, neem dan contact op met Anja van der Mooren-Bajema. Zij is telefonisch te bereiken op 06-24250352 (graag bellen na 13:00 uur) of per email: anjab@kcdebatouwe.nl

NIEUWE CURSUS: BUITENLANDSE HONDEN

Steeds vaker schaffen mensen een buitenlandse hond vanuit Giekenland, Roemenië, Spanje, of elders aan. Ze maken deze keuze omdat zij graag een kansarme hond hier een kans willen geven. Dat is natuurlijk heel fijn, maar helaas hebben een aantal van deze honden een “rugzakje”, waardoor ze soms moeilijk in een gehoorzaamheidsgroep kunnen trainen.
Problemen waar ze tegen aan kunnen lopen zijn: angsten voor bepaalde situaties, bijvoorbeeld; bepaalde geluiden, sommige mensen en bepaalde omstandigheden enz. Door een goede begeleiding en wederzijds vertrouwen op te bouwen en vooral de hond tijd te geven om te wennen aan de nieuwe situatie, is het mogelijk om uw hond stabiel in de maatschappij te (her)introduceren.

Daarom starten wij bij K.C. de Batouwe op woensdag 11 december met een cursus speciaal voor buitenlandse honden. U krijgt les in kleine groepjes of eerst individueel en de focus zal liggen op gewenning en vertrouwen en niet zozeer op de oefeningen. Deze komen later. In kleine stapjes begeleid de instructeur uw hond naar een voor hem zo’n prettige mogelijke situatie en in het tempo van de hond.
Uiteraard bespreekt de instructeur met de eigenaar welke doelen ze tijdens deze cursus willen behalen. De cursus zal door onze instructeur Anja van der Mooren-Bajema gegeven worden.

Zij heeft zelf 5 honden vanuit het buitenland en weet waar u als eigenaar tegenaan kunt lopen. Zij kan u voldoende handvatten geven en indien nodig een gedragsbegeleider inschakelen.

Heeft u zelf een hond uit het buitenland of heeft u vragen over de cursus, neem dan contact met Anja op. Zij is te bereiken via 06-24250352 (graag bellen na 13:00 uur) of per e-mail: anjab@kcdebatouwe.nl.
Wilt u uw hond opgeven voor deze cursus dan kan dit natuurlijk ook. Kijk dan even op onze website.